پس از افزایش بی سابقه قیمت دلار در بازارها داخلی ایران، قیمت همه چیز به طور عجیبی رو به افزایش گذاشت. در این بین قطعات سخت افزاری و تجهیزات گیمینگ نیز افزایش قیمت بسیار بالایی داشته به طوری که افزایش قیمتها نه تنها نسبت به بالا رفتن قیمت دلار زیاد بوده، بلکه نسبت به سایر تجهیزات پیشی گرفته است.
در هفتههای گذشته قیمت دلار به بالاتر از 45 هزار تومان رسید. به این ترتیب با وجود کاهش قیمت تجهیزات گیمینگ در دنیا، نه تنها قیمتها در ایران کاهش نداشته، بلکه به شدت افزایش نیز داشته است. به عنوان مثال قیمت کارت گرافیک تا حدودی در جهان کاهش داشته است، اما هیچ یک از این تغییرات در بازار فعلی ایران اعمال نشده و بعید است به این زودیها اتفاق بیوفتد.
به هر حال قیمت اکثر سخت افزارها و تجهیزات گیمینگ (صندلی گیمینگ، کیس گیمینگ و ...) در ایران بالاتر از قیمت جهانی است. در این نوشتار از گروه مهندسین تخت جمشید، به این موضوع و تاثیر مستقیم افزایش قیمت دلار بر تجهیزات گیمینگ خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.
چسبندگی قیمت چیست و چگونه به وجود میآید؟
در حالت معمول باید عرضه و تقاضا قیمتها را بالا و پایین کند اما در بازار کامپیوتر و حتی بسیاری دیگر از حوزهها چون گوشی موبایل و سایر کالاهای الکترونیکی، عملاً چنین نیست. اقتصاددانها از این پدیده بهعنوان چسبندگی قیمت یاد میکنند که مقابل روان بودن قیمت قرار میگیرد. به زبانی ساده در این نظریه مشخص میشود که پس از تغییر شرایط نظیر کاهش نرخ ارز، کالاها هنوز هم کاهش قیمت نخواهند داشت. در واقع چسبندگی قیمت باعث میشود قیمتها در پاسخ به تحولات بازار بدون تغییر باقی بمانند.
از عوامل مؤثر در چسبندگی بازار میتوان به قراردادها و توافقها اشاره کرد. واردکننده، توزیعکننده و فروشنده همه تصمیم میگیرند برای یک دوره مشخص یک کالا را با یک قیمت مشخص مبادله کنند که در نتیجه آن، دیگر تغییراتی چون کاهش نرخ ارز تأثیر خاصی بر قیمتها نخواهد داشت.
برای مثال، واردکننده یا توزیع کننده، بار خود را با افزایش قیمت وارد بازار میکند، در نهایت کل بازار و موجودیهای قبلی تحت تاثیر این افزایش قیمت قرار میگیرند. به این ترتیب تمام فروشندگان قیمت کالا را بالا میبرند. به این ترتیب، چسبندگی قیمت رخ داده و حتی اگر شوکی هم در بخش پولی ایجاد شود (نظیر کاهش نرخ ارز)، دیگر نمیتوان قیمت را تعدیل کرد. علاوه بر این موضوع، قرار دادهای بلند مدتی شکل گرفته که تا پایان قرارداد، امکان کاهش قیمت به هیچ وجه وجود نخواهد داشت.
ناگفته نماند که عوامل مهم دیگری مانند تورم نیز بر قیمتها از جمله قیمت تجهیزات گیمینگ موثر است. به هرحال، اولین عامل مؤثر در عدم کاهش قیمتها، عدم وجود هماهنگی است. اگر هماهنگی میان فروشنده، توزیع کننده و وارد کننده وجود داشته باشد، آنها میتوانند در کنار دست یابی به هدف مورد انتظار خود که همان کسب سود است، قیمتها را نیز تعدیل و تنظیم کنند. اما اگر یکی از اینها به تنهایی قیمت را کاهش دهد، به ضرر و زیان زیادی دست خواهد یافت، در این حالت کاهش قیمت منجر به رکود بیشتر شده که به وضوح به نفع هیچ کدام نیست.
تاثیر افزایش قیمت دلار بر تجهیزات گیمینگ
یکی از پرچالشترین اتفاقات این روزها، افزایش قمیت دلار و تاثیر آن بر تجهیزات گیمینگ (کیبور گیمینگ، ماوس حرفه ای گیم و ...) و نیز قطعات سخت افزاری است. در این بین گاهی ممکن است تجهیزات شما خراب شده و به دنبال خرید تجهیزات جدید باشید. بنابراین اگر وارد بازار شوید، احتمالاً با قیمتهای جدید شوکه خواهید شد.
برای بسیاری افراد مانند دوستداران تکنولوژی یا گیمرهای حرفهای که دنبال بازیهای کنسول جدید هستند، این افزایش قیمت بیشترین تاثیر را دارد. زیرا دیگر نمیتوانند آنطور که در گذشته برای خرید لوازم و تجهیزات جدید برنامه ریزی میکردند، به دنبال خرید محصولات و تجهیزات گیمینگ جدید باشند. به این ترتیب با تغییرات ارز و افزایش قیمت دلار، برنامه بسیاری افراد مخصوصاً گیمرها تغییر خواهد کرد.
علت گرانی تجهیزات گیمینگ
بسیاری از مشکلات گمرک، از بین رفتن نرخ مرجع ارز و نوسانات بدون توقف قیمت دلار، شرایط را برای ثابت ماندن قیمت تجهیزات گیمینگ و داشتن یک قانون مشخص سخت کرده است. درباره گمرک مشکل آنجاست که با بالا رفتن ارزش دلار، درصدی که شرکتهای واردکننده لوازم در ایران، به عنوان حقوق وارداتی کالا باید به اداره گمرک کشور مربوطه بپردازند، تبدیل به هزینه هنگفتی شده و با حذف ارز مرجع، این هزینه اضافه به قیمت فروش تجهیزات گیمینگ و لوازم جانبی در ایران اضافه میشود. تعرفه گمرک معمولاً 14 درصد است. علاوه بر ایت، سود شرکت وارد کننده 18 درصد و سود شرکت توزیع کننده 5 درصد خواهد بود که تمام این مبالغ به قیمت تجهیزات و لوازم جانبی گیمینگ افروزده خواهد شد.
در مورد برخی تجهیزات گیمینگ که لوکس درنظر گرفته میشود، شرایط نسبت به بقیه برندها بدتر است. با این حال این طور که مشخص است به دلیل افزایش قیمت دلار، واردات برخی تجهیزات ممنوع شده است. علاوه بر این، گارانتی بسیاری از محصولات نیز تحت تاثیر این امر قرار گرفته است، به طوری که گاهی شاهد فروش تجهیزات گیمینگ بدون گارانتی توسط فروشندگان هستیم. در این گونه موارد لازم است به اعتبار شرکت فروشنده دقت کافی داشته باشیم. پس از این افزایش قیمت تجهیزات، تاکنون چندین بار شاهد اعلام نامهایی به عنوان گارانتیهای نامعتبر تجهیزات گیمینگ، توسط مراجع قانونی معتبر بودهایم.
تاثیر قیمت دلار بر روی تجهیزات قدیمی گیم
حتی تجهیزات کامپیوتری قدیمی نیز از تاثیرات بازار ارز و افزایش قیمت دلار در امان نبودهاند. به طوری که برخی قطعات قدیمی دارای قیمتهای نجومی بوده و همین موضوع تاثیر بسیار زیادی بر زندگی گیمرهای حرفهای گذاشته است.
کنترل تاثیرات افزایش قیمت دلار بر تجهیزات گیم
برخی از تجهیزات گیمینگ توسط مسافران به صورت خصوصی وارد ایران میشود. به این ترتیب میتوانید تجهیزات مورد نیاز را از این راه سفارش دهید. یکی دیگر از راههای کنترل تاثیرات افزایش قیمت دلار بر تجهیزات گیمینگ، شراکت با واردکنندگان جدید و افزایش میزان واردات گوشی با برندهای جدید و مختلف است که این روند باعث کاهش قیمت تجهیزات گیمینگ به ویژه در تجهیزات مدرن و رده بالا میشود.
در ضمن شما میتوانید انواع تجهیزات کامپیوتری را با قیمتی مناسب و مقرون به صرفه در وب سایت گروه مهندسین تخت جمشید مشاهده کنید. امید است با توجه به پیشنهادات و راهکارهایی که تا به حال مطرح شده شاهد ثبات نسبی در بازار ارز باشیم. البته باید دید در آینده چه خبرهای تازهای اعلام خواهد شد.