آشنایی با درایوهای SSHD

آشنایی با درایوهای SSHD

یکی از مهمترین مواردی که در انواع رایانه ها، رومیزی یا قابل حمل، مورد توجه می گیرد نوع و گنجایش درایو ذخیره سازی اطلاعات است. این درایوها در حال حاضر به دو نوع HDD (Hard Disk Drive) و SSD (Solid State Drive) تقسیم می شوند که هرکدام از آنها خصوصیات، ویژگی ها و کاربردهای متفاوتی با یکدیگر دارند. به طور خلاصه، از جمله خصوصیات HDD می توان به گنجایش بالا (تا 4 ترابایت در حال حاضر)، قیمت پایین، سازگاری کامل با انواع اتصالات و سیستم عامل ها و البته احتمال خرابی بالا بر اثر ضربه خوردن یا جابجایی، تولید صدا و گرما در هنگام بارگذاری های سنگین، وزن زیاد و مصرف انرژی نسبتا بالا اشاره کرد. حال تمامی موارد ذکر شده را برعکس کنید تا با خصوصیات SSDها آشنا شوید.
به دلیل وجود چنین تفاوت های متعدد و تاثیرگذاری بین HDD و SSD، هرکدام از آنها برای کاربری های خاصی مورد استفاده قرار می گیرند و در بسیاری از موارد نمی توان آنها را جایگزین دیگری کرد. حتی برخی از کاربران برای اینکه هر دو فاکتور سرعت بالا و گنجایش زیاد را به صورت همزمان در اختیار داشته باشند از ترکیب این دو نوع درایو استفاده کرده و از SSD برای ذخیره فایل های اجرایی مثل سیستم عامل و نرم افزارها و از HDD برای نگهداری فایل های آرشیوی استفاده می کنند.
اما از حدود دو سال پیش شرکت های بزرگ تولید کننده درایوهای ذخیره سازی به فکر تولید نوعی ابزار تحت عنوان درایو هیبریدی SSHD (Solid State Hybrid Drive) افتادند که ترکیبی از HDD و SSD در یک ابزار است. به این ترتیب که در پیکره بندی این درایوها هم دیسک و هد مکانیکی و متحرک HDD وجود دارد و هم چیپ ست ها و حافظه های فلش NAND درایوهای SSD. درایو هیبریدی این ویژگی را دارد که در قالب یک ابزار واحد، گنجایش و سرعت بالا را همزمان در اختیار کاربر قرار می دهد که این امر به خصوص برای رایانه های قابل حمل (به دلیل کمبود فضا) می تواند بسیار کاربردی و ایده آل باشد. اما تفاوت عمده درایو هیبریدی با استفاده ترکیبی از HDD و SSD در این است که ابزار شما به عنوان یک اتصال یکپارچه در سیستم شناخته می شود و کارایی بیشتر و دقیقتری در خواندن و نوشتن اطلاعات نسبت به پیکره بندی ترکیبی دارد. علاوه بر این، در پیکره بندی ترکیبی کاربر به صورت شخصی باید انتخاب کند که کدام اطلاعات روی HDD و کدام اطلاعات روی SSD ذخیره گردند که این امر ممکن است با اشتباهاتی همراه بوده و کارایی مورد نظر کاربر را نتیجه ندهد. اما در درایوهای هیبریدی این انتخاب توسط خود ابزار و از طریق firmware (و نه از طریق درایور) انجام می گیرد. به این ترتیب که در اولین بار استفاده از این ابزار اطلاعات در قسمت HDD ذخیره می شوند و در ادامه با سنجش میزان استفاده کاربر از نرم افزارها و اطلاعات مختلف، برخی از فایل ها به صورت خودکار به حافظه SSD منتقل شده و باقی فایل ها در همان بخش HDD باقی می مانند و در صورت نیاز از آن قسمت بارگذاری می شوند. این روند باعث می شود فعالیت های روزمره و معمول کاربر با سرعت بیشتری انجام گیرد و در عین حال ظرفیت کم بخش SSD بی دلیل پر نشود. نکته جالب اینجاست که به واسطه این طراحی هوشمندانه، سرعت اجرای برخی از نرم افزارها از جمله سیستم عامل به مرور زمان افزایش پیدا کرده و راندمان سیستم از 4 تا 12 درصد بیشتر می شود.
بدیهی است که در درایوهای هیبریدی هرچه میزان گنجایش حافظه های NAND در بخش SSD بیشتر باشد سرعت بارگذاری اطلاعات بیشتر شده و سیستم دفعات کمتری برای دسترسی به اطلاعات مورد نیاز کاربر از بخش مکانیکی HDD استفاده می کند. البته باید این نکته را نیز در نظر گرفت که بیشتر شدن گنجایش بخش SSD به معنی افزایش چشمگیر قیمت نهایی محصول بوده و به نوعی درایو هیبریدی از فلسفه پیداش خود که سرعت و ظرفیت بالا با قیمت مناسب است، فاصله خواهد گرفت. به همین دلیل شرکت های سازنده به صورت معمول گنجایش این بخش را 8، 16 یا 32 گیگابایت و گنجایش بخش HDD را بین 1 تا 4 ترابایت (بسته به کارایی و رده قیمتی محصول) در نظر می گیرند.
به عنوان جمع بندی می توان گفت درایو هیبریدی SSHD از لحاظ سرعت، گنجایش و قیمت مابین دو درایو HDD و SSD قرار می گیرد و به شکل هوشمندانه ای نیاز اکثر کاربران به هر دو فاکتور سرعت و ظرفیت را کاملا برطرف می سازد. البته واضح است که سرعت کار درایو SSD بیشتر از درایو SSHD است و همچنان برای کاربری های حرفه ای و سیستم های گران قیمت گزینه بهتری به شمار می رود. هرچند که باید در نظر داشت که قیمت یک SSD با ظرفیت 500 گیگابایت حتی از یک درایو SSHD چهار ترابایتی نیز بیشتر است. پس حتما به این نکته توجه داشته باشید که برای افزایش یا تقویت درایو ذخیره اطلاعات برای رایانه شخصی، سیستم های محل کار یا نوت بوک خود، ابتدا نوع کاربری و نیازتان را تعیین کرده و سپس وارد مرحله انتخاب و خرید شوید تا با پرداخت کمترین هزینه بیشترین کارایی و بهترین نتیجه را بگیرید. به نظر می رسد درایوهای SSHD در آینده نزدیک به صورت فراگیری وارد بازارهای جهانی و داخلی شده و به خصوص در نسل های بعدی نوت بوک ها و ابزارهای قابل حمل به میزان قابل توجهی مورد استقبال و استفاده قرار گیرند.

البته به شخصه ترجیح میدهم هر کدام از این حافظه ها را به صورت مجزا داشته باشم یکی از ایرادات سیستمهای یکپارچه این است که در صورت خرابی هر قسمت تقریبا شما تمام داده ها را از دست داده اید اما در سیستمهای مجزا خیر در sshd میزان حافظه هارد جامد بسیار کم میباشد در صورتیکه با تغییر در تکنولوژی ساخت شاهد تغییر در حجم و بهای تمام شده هاردهای جامد میباشیم این مقاله صرفا جهت آشنایی شما با این تکنولوژی بود و به معنی پیشنهاد نمیباشد مزایا و معایب این تکنولوژی را حتما بررسی سپس اقدام به خرید کنید.

علی محمد یزدی

دیدگاه کاربران (0)
افزودن یک دیدگاه

    هیچ نظری برای نمایش وجود ندارد