بطورکلی کار کردن در یک اداره و یا دفتر کار، مستلزم ساعت های متمادی نشستن بر روی یک صندلی می باشد. این امر به خودی خود به معنای درگیر شدن بخشهایی از بدن در خلال این ساعات است. در این حالت صندلی تعریف کننده وضعیت اندامی کاربر می باشد. در مواردی کار کردن در دفتر کار، علت اصلی بروز خستگی های مفرط، و وارد آمدن فشار مضاعف بر ساختار ستون مهره ها است.
بنابراین برای پرهیز از ناراحتی های جدی و دردهای مزمن داشتن یک صندلی اداری ارگونومیک که دارای کیفیت ساخت مناسب باشد، ستون مهره ها را پشتیبانی کند و وضعیت اندامی نشستن را بهبود بخشد، ضروری است.
هنگامی که شما برای فعالیتهای روزانه همانند پرداختن به کار،بازی کامپیوتری، تماشای فیلم و یا صحبت کردن مداوم با تلفن، دوره های زمانی طولانی را بر روی یک صندلی مینشیند، وضعیت اندامی نامناسب و برخی عادات رفتاری نادرست، میتواند باعث بروز ناراحتی های گوناگون شده و در دراز مدت منجر به وارد آمدن آسیبهای جسمانی جدی شود.
صندلی های اداری گوناگونی در بازار وجود دارد. این که کدام صندلی را باید انتخاب نمود به عوامل گوناگونی وابسته است و نیاز به بررسی دقیق تری دارد. آگاهی از این موارد بسیار مهم به کاربر امکان انتخاب گزینه متناسب با ویژگی و نیازهای وی را میدهد.
در ادامه به بررسی چند مورد از مهترین این عوامل میپردازیم تا شما قادر به یافتن پاسخ این پرسش باشید که چرا برای تامین آسودگی و تندرستی و ارتقاء بهره وری کار، داشتن یک صندلی اداری ارگونومیک به جای صندلی های معمولی ضروری است.
خصوصیاتی که یک صندلی اداری ارگونومیک باید داشته باشد چیست؟
مهمترین ویژگی های که یک صندلی اداری ارگونومیک را از صندلی های معمولی متمایز میکند، این خصوصیات که حداقل کیفیتی است که این نوع صندلی ها باید داشته باشند، عبارتند از:
- ارتفاع نشیمنگاه: اجزاء اصلی یک صندلی اداری باید به آسانی قابل تنظیم باشد. بهترین نوع این ساز و کار یک تنظیم کننده پنوماتیکی می باشد که مجهز به یک فنر گازی بوده و با دقت بالا و به راحتی قابل تنظیم است. به طور کلی یک مکانیزم تنظیم ارتفاع نشیمنگاه با بازه ارتفاع حدود 41 تا 54 سانتی متر برای اغلب افراد مناسب است. این مکانیزم به کاربر اجازه میدهد تا با تنظیم ارتفاع مناسب کف پای خود را روی زمین بگذارد، ران ها در حالت افقی و آرنج در راستای سطح میز کار قرار گیرد.
- عرض و طول نشیمنگاه: نشیمنگاه یک صندلی اداری باید دارای طول و عرضی مناسب باشد تا کاربر هنگام نشستن احساس راحتی نماید. معمولا عرضی بین 44 تا 51 سانتیمتر برای نشیمنگاه صندلی استاندارد میباشد. اما برندهای معتبر بازه ای از ابعاد گوناگون نشیمنگاه را برای کاربران با سایزهای مختلف تولید میکنند. طول یک نشیمنگاه یک صندلی ارگونومیک (فاصله جلو تا عقب نشیمنگاه) باید به گونه ای باشد که کمر کاربر با پشتی صندلی مماس بوده و حدود 5 تا 10 سانتیمتر مابین پشت زانوها تا لبه نشیمنگاه فاصله باشد. همچنین زاویه نشیمنگاه نیز باید در یک بازه معین قابل تنظیم باشد.
- پشتبانی از گودی کمر: محافظت از ناحیه تحتانی ستون فقرات که اصطلاحا گودی کمر خوانده میشود بسیار حائز اهمیت است. ستون مهره ها در این ناحیه به طور طبیعی دارای یک انحنای داخلی میباشد و نشستن در بازه های زمانی طولانی بدون محافظت از گودی کمر، باعث وارد آمدن فشار مضاعف به این ناحیه شده که این امر میتواند در دراز مدت سبب بروز صدمات جدی در ساختار مذکور گردد. یک صندلی اداری ارگونومیک (از هر دو لحاظ ارتفاع و عمق) به نحو شایسته ای از گودی کمر پشتیبانی میکند که این عامل قابل تنظیم بوده وهر کاربر قادر خواهد بود بر اساس شرایط فیزیکی خود آن را تنظیم نماید.
- تکیه گاه: عرض پشتی یک صندلی ارگونومیک بطور متوسط بین 31 تا 48 سانتیمتر میباشد. معمولا در این نوع صندلی پشتی از نشیمنگاه مجزا بوده و زاویه در یک بازه معین قابل تنظیم است. این بخش باید از لحاظ ارتفاع سرتاسر ستون مهره ها و گردن را پوشش دهد و طراحی آن به گونه ای باشد که بطور کامل از انحنای طبیعی کمر محافظت نماید و همانطور که پیشتر گفته شد در این طراحی توجه ویژه ای مبذول ناحیه تحتانی ستون مهره ها شده باشد. تکیه گاه معمولا یا دارای ساز وکار قفل زاویه بوده و یا به گونه ای طراحی شده که کاربر بتواند در زاویه دلخواه به آن تکیه بدهد.
- پد و روکش نشیمنگاه و تکیه گاه: جنس و کیفیت ساخت تشک و پشتی و روکش آن نیز یکی از عوامل کلیدی در یک صندلی ارگونومیک است که تاثیر به سزایی در ایمنی و آسودگی کاربر دارد. فوم این قسمتها باید از ضخامت کافی برخوردار باشد و حتی الامکان فرم خود را حفظ نماید، تا کاربر در خلال ساعات طولانی کار احساس راحتی کامل نماید. همچنین باید بوسیله پارچه ای با بافت مرغوب روکش شده باشد که دست کم در برخی از نواحی قابلیت عبور هوا را داشته و ترجیحاً ضد تعرق باشد. روکش هایی با سطح خشن و بی انعطاف و بدون بافت مشبک میکروسکوپی مناسب این کارکرد نیستند.
- محور اصلی و مفاصل اتصال : طراحی مفصل و محور زیرین صندلی ارگونومیک و اتصال آن باید به گونه ای باشد که به آسانی قابل گردش بوده و کاربر بدون کشیدن بدن و نیم خیز شدن به نواحی مختلف میز کار خود دسترسی داشه باشد.
این موارد حداقل شرایط لازم برای ساختار یک صندلی ارگونومیک اداری میباشد که با آگاهی از آن انتخاب گزینه مطلوب سهل تر خواهد بود.