یکی از لوازم ضروری در خرید یک کامپیوتر، تهیه جعبهای فلزی یا بعضا پلاستیکی است که به آن کیس کامپیوتر اطلاق میگردد. وجود کیس کامپیوتر از آن جهت اهمیت دارد که علاوه زیبای و جلوه خاصی که برای کاربر ایجاد مینماید وظیفه حفاظت از قطعات مختلف کامپیوتر که قیمتهای گزافی نیز دارند، را بر عهده دارد.
منظور از حفاظت از قطعات علاوه بر ایجاد محوطهای برای حفاظت فیزیکی در مقابل ضربه یا شوکها ضربهای ناشی از برخورد با قطعات یا میز، شامل حفاظت در مقابل حرارت تولیدی ناشی از کارکرد قطعات نیز میباشد. کیسهای استاندارد دارای منفذهایی برای خروج حرارت از طرفین و پشت میباشد که با وجود فنهای استاندارد خروج سریعتر گرما و در نتیجه تهویه مناسب محیط داخل کیس را موجب میشوند.
کیسها چه شکلی هستند و چه مدلی دارند؟
کیسهای موجود در بازارعموما بصورت ایستاده (TOWER) عرضه میگردند که خود به چند نوع تقسیم بندی میگردند.
میدل تاور (Middle Tower)، کیسهایی که از طول و عرض متوسطی برخوردارند و عموما برای کارهای اداری و خانگی مورد استفاده قرار میگیرند. بیشتر کیسهای عرضه در بازار که توسط شرکتهای متفاوتی تولید و عرضه میشود از این نوع هستند و کاربرد وسیعی نیز دارند.
کیسهای مینی تاور (Mini Tower) که عموما در ادارات و سازمانها کاربرد دارند و قطعاتی که در این نوع کیس قرار میگیرند از نوع ارزان قیمت بوده و در ایستگاههای کاری مورد استفاده قرار میگیرد. این کیسها از نظر استحکام از مدل قبلی ضعیفتر بوده و نوع ورقهای که کیس از آن ساخته میشود از ضخامت کمتری برخوردار میباشد.
مدل فول تاور (Full Fower) که از مدل قبلی بلندتر و طویلتر و مستحکمتر میباشد که از این مدل بیشتر گیمرها و کاربرانی که کارهای مهندسی و گرافیکی و مانند آن انجام میدهند و نیز برای استفاده در کامپیوترهای سرور (Server) مورد استفاده قرار میگیرد. در این کیسها از آنجا که به دلیل کاربردهای ویژه، قطعاتی نظیر مادربرد، کارت گرافیک و پاور آنها از اندازهای معمول بزرگتر بوده و نیز رمهای مورد استفاده نیز دارای هیت سینک میباشد که اندازه آنها از رمهای معمولی بزرگتر است، به همین دلیل برای جاگیری مناسب قطعات و نیز بعلت وجود فضای کافی برای تبادل حرارت تولیدی از این نوع کیسها استفاده میشود.
در برخی موارد کیسهای خوابیدهای موسوم به کیسهای دسکتاپ (Desktop) نیز عرضه شدهاند که در اینحالت صفحه نمایش روی آن قرار میگیرد و از نظرمیزاشغال میز کاربر، فضای کمتری را دربرمیگیرد. و پاوری هم که در آنها مورد استفاده قرار میگیرند موسوم به پاورهای میکرو (Micro) هستند که از نظر اندازه از پاورهای معمولی کوچکتر و دارای توان کمتری هستند.
نوع دیگر کیسها موسوم به رک مونت (RackMount) هستند که از این نوع کیس بیشتر در کامپیوترهای سرویس دهنده یا سرورها استفاده میشوند که بعضا طولی بالغ بر یک متر دارند و بصورت خوابیده و بوسیله پچها و ریلهای خاصی به درون محفظههای بزرگی که رک (Rack) نامیده میشوند قرار میگیرند. رک محفظهای فلزی با طول و عرض متفاوت است که دارای اسکلتی فلزی و محکم بوده و از آن برای نصب لوازمی نظیر سرورها، سویچها و پچ پنلهای شبکه کامپیوتری استفاده میشود و دارای تجهیزاتی نظیر دماسنج، فنهای بزرگ تهویه هوا، پاور ماژول، پنل LCD و کیبرد وموس وسایر لوازم مورد استفاده در رک یک شبکه کامپیوتری میباشد.
علاوه بر مدلهای مختلف کیس معرفی شده کیسهای خاصی دیگری نیز وجود دارند که کاربردهای خاصی دارند. یکی از این مدلها موسوم به اسکلت باز (Open Frame) که بعنوان استند سخت افزار و اورکلاک مورد استفاده قرار میگیرند. که از نوع کیسها بیشتر برای کارهای آزمایشگاهی و تست قطعات و نیز آزمایش آورکلاک قطعات استفاده میشود.