خنک سازی سی پی یو: واترکولینگ یا ایر کولینگ؟!
بدون مقدمه با گذری در گذشته ، در بررسی چند ماه پیش ،۱۰ بهترین ایر کولرهای جهان مشخص شد که کولرهای noctua NH-D14 بهترین کارایی را از خود نشان دادند و مشخصا به خوبی دمای ۴۹۶۰X در فرکانس ۴.۳ را تا ۵۳ درجه و نویز ۴۴ دسیبل کنترل نمود.
همچنین این کولر به طور حیرت آوری یارای مقابله با واتر کولینگها را دارد.روی کاغذ و با زبان ساده در باره واتر کولر ها میتوان این نکته را بازگو نمود که مهمترین برتری آنها نسبت به رقبای بادی خود سهولت در نصب و خنک سازی بهتر میباشد،اما این خواص با هزینهٔ بیشتری قابل حصول خواهد بود.
به طور مثال واتر کولر کرسیر H75 قیمت ۸۵ دلاری دارد حال آنکه سیلور استون TUNDRA TD02 ، یکصد و بیست دلار آب می خورد و هیچ کدام از NOCTUA هفتادو پنج دلاری ارزانتر نیستند، اما اختلاف قیمت ۱۰ تا ۵۰ دلار شاید انگیزه مناسبی برای انتخاب نکردن این دو واتر کولر نباشد .
شرایط تست:
تستها در دمای ۲۱ درجهای اتاق صورت گرفته و برای مدت ۲۰ دقیقه در حالت لود و بیکاری دمای سیپییو مورد بررسی قرار می گیرد.
برنامهٔ PRIME 95 دمای ۴ هستهٔ ۴۹۶۰X را مانیتور خواهد نمودو درنهایت بهترین میانگین آنها لحاظ خواهد شد.
ورژن بایوس و تمامی سخت افزارها در تستها یکسان بوده و فرکانس مورد نظر نیز در حالت پایه و اورکلاک به ترتیب ۳.۳ و ۴.۳ گیگا هرتز میباشد.
مادربرد هم به صورت افقی درون کیس کولر مستر HAF XB قرار گرفته است.
سایر مشخصات سیستم:
INTEL 4960 X
ASROCK X79 EXTREME 11
۱۶GB RAM
GEFORCE 780 TI
SAMSUNG SSD 840 PRO
OCZ POWER 750 W
WINDOWS 8.1 64 BIT
در نهایت سایر امکانات نظیر CPU INHANCE HALT,TURBO BOOST,CPU THERMAL MONITOR که ممکن بود در نتایج تاثیر گذار باشند غیر فعال گردیدند.
سیلور استون TUNDRA TD02 واتر کولری همه کار:
رادیاتور این کولر ۲ فن داشته اما طول ۲۷۸ میلیمتری و ضخامت ۷۰ میلیمتری،کمی آنرا حجیم جلوه می دهد.
شاید این ابعاد نصب آن را درون هر کیسی مشکل سازد ولی ما توانستیم آنرا در پانل جلوی کیسمان قرار دهیم.
رادیاتور TUNDRA نه تنها از پرههای فوق باریک بهره میبرد بلکه بیشترین تماس را نیز با مایع خنک کننده برقرار میسازد.
کاملا مبرهن است که یک سیستم واتر کولینگ بدون واتر بلاک ارزشی ندارد،از این رو این محصول از یک واتر بلاک آلومینیومی با صفحهٔ مسی بهره می برد.
براکت های ارائه شده نیز سوکت های ۷۷۵-۱۱۵۰-۱۱۵۵-۱۱۵۶-۲۰۱۱-۱۳۶۶ را ساپورت می نماید.
دارندگان سوکت ۲۰۱۱ آسانتر و سریعتر از سایر سوکت ها میتواند این کولر را نصب نمایند.
واتر کولر CORSAIR HYDRO H75
سیستمهای طبقه بندی شده کرسیر برای هوادارانش شناخته شده بوده و آخرین محصول آن یعنی H75 دو عدد فن ۱۲۰ میلیمتری را باخود به یدک میکشد.HYDRO H75 هشتاد و پنج دلاری طراحی جمع و جوری دارد و برای نصب در کیسهای کوچک نیز مناسب میباشد اما جای دادن آن درون کیسمان کمی مارا با دردسر مواجه نمود.
ضخامت رادیاتور ۲۵ میلیمتر و قطر آن ۱۲۰ میلیمتر میباشد و توسط لولههای قابل انعطاف و غیر قابل پیچ خوردن (مطابق آنچه که در تبلیغات نشان داده شده بود ) به واتر بلاک متصل شده است.
واتر بلاک H75 که کرسیر آنرا صفحهٔ سرد مسی نامیده بسیار با کیفیت بوده و شامل تلفیقی از ساختار شبکهای و صفحه مسی می باشد که حرارت را به خوبی از خود منتقل می نماید. بر خلاف طراحی سیلور استون،بلاک H75 از جنس پلاستیک است که از این لحاظ مشکلی به چشم نمیخورد.
وظیفه خنک سازی رادیاتور با ۲ فن ۱۲۰ میلیمتری PWM بوده که در زمان فعالیت توان چرخیدن تا ۲۰۰۰ دور در دقیقه را خواهد داشت که این پروسه جریان هوایی معادل ۵۴ CFM و نویزی در حدود ۳۱DBA را تولید می کند.
نصب H75بسیار آسان بوده حتی راحت تر از ایر کولرهایی که تا به حال با آنها سرو کار داشته ایم. براکت آن نیز اصلیترین سوکت های AMD و اینتل را ساپورت خواهد کرد.
نتیجه تستها:
همانطور که میبینید به جز ۶ مورد نمودار، کولر دیگری نتوانسته است که دمای ۴۹۶۰ را تحت استرس کامل زیر ۵۱ درجه حفظ نماید.
مقایسهای از نویز ایجاد شده:
NOCTUA U14S، پردازنده را در حالت اور کلاک ۱۵% داغتر از حالت دیفالت کنترل مینماید و اینجاست که سیلور استون TUNDRA وارد بازی شده و برتری ۳ درجه ای با NOCTUA و ۲ درجه ای با H 75را به رخ حریفانش می کشد!!!
آب یا هوا:
واتر کولرها شاید گرانتر باشند و نزد کاربران خواهان کمتری نسبت به ایر کولرها داشته باشند اما این محصولات معمولا نتیجه بهتری در انجام وظیفه خود نشان می دهند.کرسیر H75 تنها ۱۰ دلار از NOCTUA U14S گرانتر است اما علاوه بر برتری نسبی در خنک سازی ، میتوان سهولت در نصب و ساپورت بیشتر سوکتها را از دیگر برتریهای این واتر کولر دانست.
نویسنده این مقاله از H75 تنها ۱ ماه استفاده نمود اما ادعا میکند که سالها می توان از این کولربه خوبی بهره برد.کاربران سایت NEWEGG نیز نظراتی مبنی بر رضایت از عملکرد این کولر بیان کرده اند.
TUNDRA TD02در مقایسه با H75 ازعامه پسندی و اعتبار کمتری بر خوردار است اما به واقع قابلیت بهتری در خنک سازی پردازنده ها از خود نشان می دهد.
سیلوراستون دارای رادیاتور با کیفیت تری نسبت به NOCTUA بوده و همین موضوع منجر به بازدهٔ بیشتر ۹ درصدی آن شده است.
و البته باید توجه نمود که TUNDRA یکصد و بیست دلاری حدود ۶۰ % از پرچم دار شرکت NOCTUA یعنی U14S گرانتر میباشد.
در آخر باید گفت که اگر دغدغه بودجه ای دارید HYDRO H75و NOCTUA U14S به شما پیشنهاد میشود اما اگر ولخرجی برایتان معنی ندارد بدون شک میتوانید کیستان را از نعمت داشتن سیلور استون بهرهمند سازید در این صورت نهایت عملکرد مناسب از یک کولر را تجربه خواهید کرد.